Küçük İşletmeler için Markalaşma Yöntemleri
Markalaşma, basitçe, bir ürünü diğer ürünlerden ayıran ve ayırt eden bir isim, sembol veya tasarım yaratmanın pazarlama pratiğidir. Sizi rakiplerinizden farklı kılar. Hitap ettiğiniz kitlenizin ve diğer herkesin şirketinizi nasıl görmesini istediğinizdir. Markalaşma, kitlenizin hizmetlerinizden veya ürünlerinizden bekleyebileceği şeydir.
Marka Nasıl Oluşturulur ?
1. Markanızı tanımlayın
Markanızı oluşturmadan önce markanızı tanımlamanız gerekir. Markanıza odaklanmak için aşağıdakileri açıkça tanımlayın:
Şirket misyonu beyanı.
Firmanızın özellikleri.
Şirketinizin sahip olmasını istediğiniz özellikler.
Hedef kitlemiz kim?
Şirket hedeflerimiz nelerdir?
2. Logo ve Renk Şeması Oluşturun
Renk:
Önce renk şemaları hakkında konuşalım. Bu, markanız için süper önemli bir karar gibi görünmeyebilir. İnsan zihni, çoğumuzun zaten bildiği görsel uyarılara son derece duyarlıdır. Ancak renkler, bu konuda bildiğiniz ya da bilmediğiniz önemli bir katkıda bulunur. Her bir renk, her birinin arkasında yatan mesajlar olduğu için markanızı farklı şekilde etkiler. Renginizin gölgesi ve tonu markanızı da etkileyecektir.
Farklı renkler ile ilişkili anlamları:
Pembe: Kadınsı, Aşk, Sakin
Kırmızı: Güç, Tutku
Turuncu: Sağlık, Enerji, Sıcaklık, Heyecan
Yeşil: Doğa, Yatıştırıcı, Para
Mavi: Barış, Sadık, Temiz, Güven
Mor: Etkileyici, Yaratıcılık,
Beyaz: Saflık, Temizlik, Sadelik
Siyah: Güç, Sofistike
Kahverengi: Kırsal, erkeksi
Amblem
Logonuzu oluştururken, profesyonel bir logo tasarımcısı ile bol zaman ayırmanız gerekir. Firmanızın logosu etkili bir marka yaratmada çok önemli bir parçadır. Logonuzu şirketinizin kimliği olarak düşünün. Logonuz, kitlenizin şirketinizle ve hizmetleriyle veya ürünlerle ilişkilendirmeyi öğreneceği şeydir. Logonuzu oluştururken, uzun vadede düşünün. Kendinize şu soruyu sorun, ‘şirketim için 10 yıl sonra hangi logoya sahi olmasını sterdim?’ Ayrıca logonuzu nasıl kullanacağınızı da belirlemek zorundasınız. İnternet web sitesinde, billboardlarda , kırtasiye, taşıtlarda , karton ekranlarda vb. Kullanmayı planladığınız her olası yönteme uyarlanabilir bir logo oluşturmak zorundasınız.
3. Bir Slogan Oluşturun
Bir slogan nedir? Basitçe söylemek gerekirse, bir slogan, adınızı markanıza bağlayan benzersiz bir ifadedir. Kitlenize ne söylemek istediğiniz, bu slogan işe ifade etmeye çalışın.
Mükemmel slogan örnekleri:
Lassa: “Sağlamsa Lassa”
Arko Krem: “ En değerli giysiniz, cildiniz”
Tefal: “Ne varsa sende var”
Turkcell: “Hayat paylaşınca güzel”
Burger King: “Ateş seni çağırıyor”
Efes Pilsen: “Bira, bu kapağın altındadır”
4. Marka ile bütünleşin
Markanız artık şirketinizin her alanına entegre olmaya hazır. Küçük işletmelerin bu alanda bir avantajları vardır, çünkü daha az sayıda çalışanı ile müşterileriniz ile daha fazla yakınlaşma fırsatı sunar. Çalışanlarınızın uygun eğitimi, herkesin markayla aynı safta olmasını sağlayacaktır. Bu neden önemli? Bir temizlik hizmetleri işletmesinin örneğini kullanarak açıklayacağım. İşletmenin markasını ‘profesyonel’ ve ‘temiz’ olarak göstermeye çalışıyorsa, ‘kirli’ veya ‘uygunsuz’ giysiler giyen bir çalışan kitlenizi şaşırtacaktır. Çalışanlarınızın uygun eğitimi, bu sorunlardan herhangi birine yardımcı olacaktır.
5. Tutarlı olun
Son olarak, ancak en önemlisi, şirketinizle ilgili yaptığınız veya yapacağınız her adımın tutarlı ve oluşturduğunuz markayla uyumlu olduğundan emin olun. Kafa karıştırıcı bir marka, kitlenizi çekmek yerine caydırır.
Sonuç
Markalaşma, başarılı bir küçük işletme sitesi oluşturmanın önemli bir parçasıdır . Şirketinizin özünü saran ve onunla birlikte gelen ödülleri toplayan bir marka oluşturmak için yukarıdaki adımları izleyin.